土のススメ/GO garden!

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こんにちは。ムラシマです。

つゆ開け直前、晴れた日は外がとっても気持ちいいですね。私、お休みは断然、外派!先日のお休みは、ふるさと静岡県伊豆の国市で過ごしました。

Hi, it's Megumi. Summer’s here and it’s the perfect season to be outside. Last weekend, I joined a community garden activity in my hometown, Izunokuni city, Shizuoka.

成長中のゴーヤのグリーントンネル入口にある看板の「土に親しむ会」。地元の人たちの畑サークルです。農家の渡辺さんをリーダーに、一緒に野菜を育てています。この日は玉ねぎとじゃがいもの収穫。畑も自然もいいけれど、私が何より楽しみなのは、ちびっこ達。

This is a community garden for everyone. We grow all kinds of vegetables year round with Mr. Watanabe, a local farmer, and share the harvest. Plus, working with kids is so much fun. Here are a few of my young garden friends.

1歳児から小学低学年の土っ子は、年上の子がまとめ役になってみんなとても仲良し。小さい子優先。こんなに小さな社会にも自然にうまれるルールです。野菜嫌いはゼロ。休憩は、お菓子には目もくれず、とれたてのトマトやキュウリに夢中です。

Older kids (school age) take care of the younger kids (the youngest is one year old!). These roles develop naturally in this little society. Everybody loves vegetables. At first glance, it’s a little odd that children don't eat chips and cookies at the garden, but tomatoes and cucumbers that they grew!

 

食育が注目され、小さい頃から土に親しもうという動きは世界中にあります。先月行ったテキサスでは「野菜畑で学ぼう!」をモットーに、野菜を育てながら、自然、環境問題、健康や栄養のことまで教えちゃう子ども向けプログラム(ジュニアマスターガーデナー)のスタッフに会いました。盛りだくさんすぎる気がしたけれど、カリキュラムはすっきりと整っているし、教材には大人もはっとさせられる教訓がたくさん。テキサスだけではなく、国内国外進出中だそう。

Around the world, community gardening is recognized as an effective tool for nutrition education. Last month at a nutrition conference in Texas, I found an interesting project called the Junior Master Gardener or JMG. I got a chance to talk with the staff. JMG is an educational program for school age children to learn about nature, environmental issues and health/nutrition in gardens by growing vegetables. The curriculum is well organized and the materials provide good lessons for people of all ages.

 

私のアジア顔から、話は韓国での活動へ。なんとパートナーは、国立の果川(カチョン)科学館。未来館ともつながりのある科学館です。さすが本場のキムチガーデン!ビビンバガーデンもあるとか。ネーミングのセンスが光っています。科学館で畑プロジェクトなんて…、考えてもみなかったけれどアリなんですね。

My Asian face reminded them of their collaborative project in South Korea. Learning that I work at Miraikan, a national science museum in Japan, they got extremely excited and aid “We work with Gwacheon National Science Museum!" Here are the Kimchi gardens in South Korea. Look at the cheerful smiles! What a fresh approach for a science museum program!

今、有機栽培とか無農薬とか、注目されていますよね。自分の食べるものに関心を持つって、とっても尊いことだと思います。その反面、あれ食べちゃダメこれ食べちゃダメ、あれ食べなきゃこれ食べなきゃ、と食べることがマニュアル化しているみたい…。

Organic foods’ market share is growing quickly, reflecting how many more people are paying much more attention to what they eat than ever before. I think that’s a positive movement, but I worry that some become too concerned about what to, and what not, to eat.

 

でも、少し視点を変えて、例えば毎日の食事に感謝の気持ちをプラスするだけでも、食べものとの距離がぐっと縮まりません?自分で育てた野菜がスーパーのよりずっとおいしいわけは、手塩にかけた子たちを、ひと口余さず味わおうとする気持ちにあると思うんです。それに、自然のルールで育てられた野菜は、野菜本来の味がします。ぬくぬくとおいしいものばかり食べていたら人間だってダメになってしまうように、野菜たちも自分を敵から守り、環境に適応させる試練が、味に影響します。

I think that just saying “thank you” at every meal strengthens our relationship to foods. One reason why vegetables from your own garden taste better is that you try to savor each bite as much as possible. Plus, many people find that veggies grown naturally (without pesticides, herbicides and artificial fertilizer) have the best taste. Some challenges and difficulties help us to become stronger, and this is true for plants as it is for people. The ways that plants protect themselves from enemies, and adapt to environments with pesticides and herbicides affects how they taste.

 

人間中心にものを見るとあふれでてきてしまう不安や不満も、野菜の立場、大地の立場、地球の立場で見たらどうでしょう?とてもちっぽけなことに見えるかもしれません。そしてもっと考えなければならない大切な問題に行き当たるかもしれません。地球メンバーとして、そんな思いやりを持ちたいです。

Minds that are too self-centered on daily human concerns easily produce unnecessary anxieties. But if we look at things in a more holistic and environmentally-centered way, we can easily find balance. As a member of our planet Earth, we, as an Earth life form, must help and support all other life forms.

 

いい汗を流した後の収穫ランチは何よりのごちそう!じゃがいもも玉ねぎもおいしい味がぎゅうっとつまっていて、口の中で幸せがわあっと広がります。大地の恵みにすばらしい仲間でしっかり充電でき、また明日からがんばれそうです。

The harvest lunch after the hard work was incredible. We ate simple boiled potatoes and baked onions that were packed full of happiness. This made everyone smile. We were fully charged!

 

♥ Special thanks to Ms. Eun Sook Nuh, Ms. Judy Warren, Dr. Sharon Hoerr and all my garden friends for your help and support to write and edit the blog.

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